Важливість гарної вимови

Важливість гарної вимови
Важливість гарної вимови

Чи має вимова значення для того, щоб Вас розуміли, або можна просто вимовляти англійські слова не дотримуючись правил читання і транскрипції? Або, можливо, неправильна вимова все-таки ускладнить процес комунікації з англомовним співрозмовником? Спробуємо розібратися.


Фонетичні навички часто ігноруються багатьма студентами, які вивчають англійську мову. Тим часом, правильна і чітка вимова так само важлива, як, наприклад, вміння слухати і розмовляти. І я спробую пояснити чому.

Визнаним науковим фактом є те, що дитина, яка народилася в будь-якій країні світу, може навчитися говорити на будь-якій мові нашої планети. Наприклад, дитина з Польщі приїхала жити в США у ранньому віці. Він або вона буде говорити чудовою англійською мовою без польського акценту. І звичайно, такі діти прекрасно зрозуміють усе, що вони чують, і інші носії англійської мови зрозуміють їх. Вимова і чітке розуміння англійської мови - це дві навички, які доповнюють одна одну. Це означає, що, якщо ви вмієте правильно вимовляти слова і фрази, з правильною інтонацією, ваш рівень розуміння мови також підвищується.

Таким чином, навчання вимові є дуже важливою частиною оволодіння будь-якою іноземною мовою, в тому числі і англійською. Це не означає, що мета такого фонетичного навчання - повністю і назавжди позбутися іноземного акценту. Чесно кажучи, це не завжди можливо і не так вже необхідно, звичайно, якщо ви не збираєтесь працювати на іноземну розвідку або професійно викладати мову. Основна мета такого навчання - навчитися чути себе і інших. Погана вимова створює додатковий бар'єр в розумінні між вами і людиною, з яким ви говорите.

Кілька конкретних порад стосовно вимови

Порада № 1

Вчіться слухати інших. Чим більше ви слухаєте, тим успішнішим ви будете. В даний час існує безліч можливостей почути рідну англійську мову: пісні, фільми, серіали, відеоролики на YouTube та інших сайтах, аудіокниги, голосові чати та ін. Скористайтеся цією унікальною можливістю, яка стала доступна в останні кілька років!

Порада №2

Повторення мати навчання. Навіть якщо у вас високий рівень володіння англійською мовою, ви можете втратити свої фонетичні навички, якщо у вас занадто мало практики. Щоб уникнути цього, просто робіть кілька простих вправ:

читайте вголос чи пошепки і повторюйте слова, які вам важко вимовити,

декламуйте вірші або співайте пісні, дотримуючись ритму та інтонації,

говоріть англійською з друзями, які добре говорять англійською - просто для задоволення і практики.

Порада №3

Якщо ваша вимова не ідеальна, не говоріть швидко. Вимовляйте слова повільно і чітко, і будь-який носій англійської мови вас зрозуміє.

За допомогою цих простих рекомендацій ваша впевненість у собі підвищиться, і це допоможе вам ефективніше справлятися з труднощами в повсякденному спілкуванні англійською мовою. Чим краще ви навчитеся правильно вимовляти слова і речення, тим краще.

SHARE