Як зробити математику цікавою для дітей віком 8-12 років

Як зробити математику цікавою для дітей віком 8-12 років
Як зробити математику цікавою для дітей віком 8-12 років

Найчастіше, у віці 10-11 років ставлення дітей до математики змінюється. І тоді виконання домашніх завдань з математики стає суцільними тортурами і Вам починає здаватися, що вже нічим не розбудити згаслий інтерес вашого чада до математики. Але цій проблемі можна запобігти, вчасно скориставшись порадами про те, як зробити математику цікавою для дітей у віці 8-12 років.


Отже.

Домашнє завдання з математики.

Як ці два слова змушують вас відчувати себе? Що ще більш важливо, як вони змушують відчувати себе вашу дитину?

Для багатьох дітей їх ставлення до математики змінюється приблизно в п'ятому класі. Математика стає або дуже важкою, або розчаровуюче нудною. Що робити батькам?

По-перше, потрібно вигнати твердження "у мене немає здібностей до математики" зі словника вашої родини. Ваша дитина цього не говорить. І ви цього не кажете, навіть якщо відчуваєте, що це правда.

Треба сподіватися, що домашнє завдання буде зроблене, і давати тільки позитивні коментарі. Якщо виконання домашнього завдання стає проблемою, зверніться за порадою до вчителя своєї дитини.

Перш за все, отримуйте задоволення від математики крім домашніх завдань!

Ваша робота полягає в тому, щоб вчити в ті моменти, коли це можливо, слухати запитання своєї дитини, задавати деякі зі своїх власних і вчитися разом з нею.

Подумайте про себе, як про математичного вболівальника своєї дитини.

Як зробити математику веселою для дітей у віці 8-12 років

1. Грайте в математичні ігри.

Ви вже знаєте такі старі добрі ігри, як шашки і морський бій. Зараз також є багато математичних ігор, в які ви можете зіграти зі своєю дитиною онлайн або встановивши додаток на телефон.

2. Сходіть на екскурсію.

У вас є математичний або науковий музей поблизу? Сходіть туди без екскурсовода. Обов'язково зупиняйтеся і досліджуйте експонати разом.

Слід також з'ясувати, чи можна сходити на екскурсію на якийсь місцевий завод. Поговоріть з гідом про те, як математика використовується для розробки і виробництва продукту.

3. Намагайтеся не натаскувати свою дитину на математичний зміст.

Давайте подивимося правді в очі. Безглузде повторення нудне.

Так, у вашої дитини є ці математичні карти, щоб вчитися. Але навіть флеш-карти не повинні бути болючими!

4. Допоможіть своїм дітям побачити мету математики.

Нехай вони бачать, що ви розраховуєте витрата бензину, визначаєте кращу покупку в продуктовому магазині і балансуєте сімейний бюджет. Коли ваші діти побачать ваш інтерес до математики (і задоволення від неї), вони побачать її цінність.

5. Навчіть свою дитину розпоряджатися грошима.

Дайте вашій дитині книгу для запису доходів і витрат, і допоможіть їй навчитися керувати своїми грошима отриманими, наприклад, в подарунок на день народження, або кишеньковими грошима. Якщо він хоче зайняти у вас, допоможіть йому розрахувати відсотки.

6. Візьміть до уваги захоплення вашої дитини.

Математика пов'язана майже з усіма захопленнями. Ось тільки деякі з них!

Ваша дитина шанувальник моди? Відвідайте магазин тканин і розрахуйте вартість матеріалів для створення дизайну мрії.

Якщо ваша дитина захоплюється комп'ютерами, знайдіть клас кодування для початківців.

Тощо.

7. Задавайте вдумливі математичні питання.

Ви чекаєте в кабінеті у лікаря? Чи очікуєте, поки принесуть їжу в кафе? Сидите, чекаючи початку гри брата або сестри? Не піддавайтеся спокусі перевірити свій телефон або дістати планшет. Це ідеальний час, щоб поговорити про математику!

Наприклад:

 "Як ти думаєш, що більше, 1/2 або 3/4 піци? - Намалюй картинку на серветці.

 

«Подивися на цей рахунок. В нашою команди 14 очок. Що означає один в 14? "

 

«Скільки приблизно людей в цьому переповненому залі?"

 

"Якщо ми витратили півбака бензину, то коли нам заправлятися?"

 

"Цей купон дає нам 15% знижку від нашого загального рахунку. Скільки ми заощадимо, якщо наш рахунок буде 375 грн?"

 

8. Відзначайте дні народження відомих математиків і розповідайте про їхні досягнення.

Звичайно ж, не тільки про досягнення а, наприклад, про цікаві історії з їхнього життя (наприклад, з книги «Математики теж люди: історії з життя великих математиків»).

 

9. Метод наполегливості і отримання задоволення від математики.

Коли мій комп'ютер починає зависати я, як правило, його вимикаю. Я засмучена, стурбована і абсолютно впевнена, що це кінець світу! З іншого боку, мій чоловік спокійно сідає і пробує багато різних речей, поки не вирішить проблему. Я думаю, що він дійсно насолоджується викликом.

Ось так всі ми повинні ставитися до математики. Це просто проблема, яку потрібно вирішити. Відповідь є. Терпіння (а іноді і допомога ззовні!) доставить вас туди. "Весело" і "легко" не обов'язково одне і те ж. Пам'ятайте, що саме виклик, який кидає математика, робить її веселою!

SHARE